Любопитно – как е изграден btv.bg

Днес след множество fail опити да изгледам последния епизод на Спукан Джам в сайта на BTV, понеже не се качват по тракерите веднага, реших да разгледам сорс кода на сайта и намерих доста неща, които са…интересни.

Като за начало, очевидното – дизайнът е творение на Netage.bg и е доста хубав, но имам съмнения колко е съвместим с мобилни браузъри. Използва XHTML 1.0 Transitional, което не мога да си го обясня при днешните технологии и самата концепция за „най-модерния телевизионен сайт в България“ *цитат netage.bg*
Трябва да се отбележи, че заоблените ъгли в самият дизайн са картинки, а не border-radius кода от CSS3, макар че щеше да е по-бързо и качествено, ако се интегрира modernizr, който ще изкарва заоблените ъгли и под IE.

Сайта е изграден върху http://960.gs/ framework-a или по-точно 12 колонната му версия (аз използвам 24 колонната, понеже е малко по-лесно за работене с нея IMO)
Използва също така jQuery 1.4.2 библиотеката, jQuery UI 1.8 с jQuery UI Mouse 1.8, jQuery UI Sortable 1.8 и jQuery UI Tabs 1.8.
(jQuery UI се явява като framework един вид по принцип)
Сайта използва и следният JS код – jCarousel, SWFObject v2.2, hoverIntent r5, Marquee jQuery, Flowplayer, jQuery-Plugin „pngFix“, jQuery.ScrollTo.

Освен това попаднах на много интересен коментар в кода:

// This script was created
// by Mircho Mirev
// mo /mo@momche.net/
//
// :: feel free to use it for non-commercial use BUT
// :: if you want to use this code PLEASE send me a note
// :: and please keep this disclaimer intact

Интересно ми е, дали наистина са попитали да използват кода, тъй като сайта им е с комерсиални цели (има доста реклами).

Разбира се, тук не съм споменал всички неща, които поддържат сайта – само най-основните. А сега е време за малко лично мнение и критика:

Бях изумен от тоновете Javascript код събрани на едно място, не знам какво са целяли тези хора, но това страшно товари техният сайт и имайки предвид колко посетители има на ден + жалкото подобие на уеб сървър, който имат, работата не е на добре. Снимките също не са особено оптимизирани и ако карате на бавен интернет ще има да ви зарежда до безкрайност. Ето тук пропада една от „целите“, които са „постигнали“ дизайнерите:

да имат сайт, който издържа на големи натоварвания и огромен поток от потребители;
-Netage.bg

Както разбрахте в началото на поста ми, аз влизам в този сайт за да гледам Stream-a на Стъклен Дом. Сайта използва що-годе читав плейър, но или версията му е много стара, или той е адски бъгав, защото, оставяме настрана лошото качество, стрийм-а постоянно прекъсва, постоянно зарежда и има страхотен лаг. (и не съм единственият, който го казва това!) Това може да се дължи на сървърите, но въпреки това още една от „постигнатите цели“ пропада:

да могат да предоставят големи количества стрийминг видео;
-Netage.bg

Не приемайте този пост като опит за тролене или нещо подобно. Идеята му е да разберем какво поддържа даденият сайт и какво, според мен, му пречи да разгърне цялостният си потенциал.

Аз съм Fristys и ви пожелавам приятен Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Гласувай за тази статия в svejo

Advertisements

Posted on май 23, 2011, in Daily Blogs, Tutorials, Usefull Stuff and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: