Какво е това Блог ?

Попринцип блогът е много неща за много хора, но казано с прости думи – това е сайт, но не обикновен сайт. Този вид сайт е по-специален и е ориентиран към обикновените потребители.

 
 
 
 
А сега, казано малко по-научно – Блогът се дели на няколко вида:

  • Личен блог – а.к.а. вашият онлайн дневник. Това е мястото, където можете да публикувате преспокойно своите словоизлияния, да разкажете на Света за някое ваше пътешествие, приключение и прочее и прочее…обикновено на друго място ще прочетете за личният блог като някакъв „малък дневник, в който може всеки ден да записвате своите мисли, чувства и преживявания от изминалия ден“, което също е вярно. (Личен блог е например моя блог, макар че той почти спада към Нестандартен блог)
  • Професионален блог – обикновено в този вид блогове спадат „сериозните“ блогове, занимаващи се с дадена професия, като имат за цел, хем да експериментират, хем да научат четящата ги аудитория на нещо ново, което не са знаели до сега. В интерес на истината, това са най-популярните блогове, заедно с информационните блогове, още известни като новинарски блогове, и аз чета известна доза професионални блогове за уеб дизайн, защото това ме влече и винаги научавам нещо ново или полезно. (Такива блогове има доста, аз лично обичам да чета CatsWhoCode.com , SmashingMagazine.com и много, много други)
  • Brand блог – Този тип блогове имат целта да промотират бранда на конкретен човек или компания, като може би ще се изненадате (или пък не), но блoгът е чудесно оръжие за популяризиране на автора му. Такъв тип блогове обикновено са един вид портфолио на даден човек или казано с прост език – онлайн визитна картичка. Целта на читателите/посетителите на такъв вид блог е да станат потенциални клиенти. (За пример ще ви дам блога на един български фитнес инструктор – BelchoHristov.com. Той използва блога си, за да се рекламира като марка за качество. В него той публикува ежедневно статии свързани със здравословния начин на живот, фитнес, хранителни добавки и много други.)
  • Новинарски блог – мдам, стигнахме и до него. Такъв вид блог се води обикновено от група хора, които публикуват актуални новини по някоя тема (или гама от теми). Този тип блогове са най-сериозните и в тях обикновено има поне 1 нова статия всеки ден. Освен това, новинарските блогове са най-печаливши благодарение на така наречената монетизация, имайки предвид колко много посещения се правят на ден, като отново с прости думи – монетизация е когато печелим пари от сайта/блога си чрез графични или текстови реклами или с платени услуги. (Примери за такъв вид блогове има доста, но нека вземем novavizia.com и soft359.com…вторият блог, в интерес на истината е бивш мой „клиент“, като сегашният му вид не е мое творение)
  • Нестандартен блог – това са всички останали блогове, или блоговете които не са поднесени по класическият за блогването стил. Това са фотоблоговете, блог-портфолиотата, блог-каталозите, блог-онлайн магазините и т.н. (за тук има прекалено много примери, така че ще ми е трудно да споделя някой конкретен с вас)

Както предполагам досега сте се сетили, че това „Блог“ е едно голямо и трудно за описване понятие. Блогът е начинът всеки да се изрази онлайн. Блогът е начин да научиш другите на нещо ново. Блогът е твоят онлайн вестник. Блогът е всичко това и повече. Надявам се лекото ми разяснение за блоговете да ви е било интересно, като с удоволствие мога да ви споделя как да си направите ваш блог и от къде.
(Гласувай за публикацията в Svejo)

Advertisements

Posted on октомври 18, 2010, in Daily Blogs, Размисли и Страсти and tagged , , , . Bookmark the permalink. има 1 коментар.

  1. Много добре, е обяснено, наистина някои от нещата и аз не ги знаех, като се има впредвид, че трябва да съм поне малко „вещ“ в тези работи. Дано повече, хора го прочетат, моите благодарности, към автора, на статията.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: